Туран (Агриа)

Відповісти
Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Туран (Агриа)

#1

Повідомлення sania »

Зображення
(Бикавар 8 (Тентюрье x Кадарка) x (Медок x Жемчуг Сабо))
Синоним: Агриа
(Венгрия)

Описание сорта винограда Туран (Агриа)
Туран - технический сорт винограда. Страна происхождения - Венгрия!
Созревает довольно рано, в первой декаде сентября, при SAT 2400 .
Гроздь средняя(200-300 г.),коническая или цилиндро-коническая,среднеплотная.
Ягода округлая,темно-синяя,мелкая или средняя,кожица у ягоды толстая и богата танинами.Сок сильно окрашен.
К грибным болезням сорт достаточно устойчив,но требует профилакических обработок от мильдью и оидиума.В плохой год подвержен заржению серой гнилью. Морозоустойчивость повышена - (-23...-25°С).
Выращивается в Венгрии, встречается в других восточноевропейских странах, а также в США и Канаде.
Из Турана можно делать сухие вина различных стилей,варьируя время мацерации и винификации,а также сорт прекрасно подходит для специальных вин типу кагора или портвейна. Сухое вино даже при непродолжительном контакте сусла и кожицы получается очень танинным,глубокой бордово-черной окраски с тонами аронии,черной смородины и ежевики. Иногда в вине из Турана слышно очень легкие мускатные нотки,видимо унаследованные от одного из своих родителей. При выдержке вино из Туран стает более мягким и бархатистым ,с тонами кофе или черного шоколада. Очень хороший сорт для специальных вин.
сорт винограду Туран, опис сорту Туран
туран.jpg
За це повідомлення автора saniaподякували (всього 7):
Виносад, Рустам, AlexandrM, Сергей С, Марат, Закиров Камиль, bigger
Рейтинг: 38.89%
 


Аватар користувача
bigger
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 143
З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
Звідки: Україна, м.Київ
Дякую (а): 386 разів
Подякували: 156 разів

Туран (Агриа)

#2

Повідомлення bigger »

Привіт всьому виноградарському братству! Дуже цікавить Туран. Подобаються доволі танинні вина, тому серйозно розглядав для такого "крутого" чоловічого вина, танинного, густого, сильно окрашеного ( по типу Сапераві), але не мускатного сорт Мугурел. Вже дістав трохи черенків на цю весну, але тут дізнався,від пана Сані, що в Мугурелі може бути десь в далекому післясмаку мускат. А для мускатних вин в мене інші відібрані кандидати, нескажу що сильно засмутився, садити однозначно буду, але вакансія для такого типу вина - походу звільнилась. Була надія, що Туран може видати таке вино....
Але в описі, знов можливий мускатик в післясмаку...

Хто робив вже вино з Турана, розкажіть плиз, більш розлого, поділіться досвідом. Чи регулярно є мускатний присмак, якщо так, то тоді мабуть краще на десертне? Чи можливо, якщо десь далеко, в післясмаку, і не випирає, можливо буде доповнювати доволі гармонійно враження від вина?

Наскільки класний Туран? Щиро вдячний за відповідь ;)

Тона кави та шоколаду, бархатисте - дуже спокусливо, невже тут угорці потрапили в десяточку?
За це повідомлення автора biggerподякували (всього 5):
sania, Виносад, AlexandrM, Агрызков Алексей, Марат
Рейтинг: 27.78%
 


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Туран (Агриа)

#3

Повідомлення sania »

bigger писав: Наскільки класний Туран?
bigger, зрозумійте вже заяложену істину, що виноград це культура яка проявляє себе по різному в різних місцеположеннях. Тому і виник термін теруар.
А Саня не є істиною в останній інстанції і може помилятись як і інші виноградарі/винороби.
Тепер що стосуєтьс безпосередньо сорту Туран. Візьмем для порівняння сорт Медіна. От скільки раз я пробував з неї вино жодного разу воно не було нормальним. Завжди в смаку якісь посторонні тона - герані, троянди, бузка і інші. Це наслідки мускатних предків Медіни. От ніби і самого мускату вже нема у вині , а от цей якийсь не зрозумілий і не типовий аромат і смак присутній.
В Турана я в десертних винах ніколи не відчував чогось подібного. Там все як я і описав вище - сильний акцент чорної кави, трохи слабше відчувається шоколад і якісь фруктові ноти з аронієвою домінантою. Але один раз я зробив з нього сухе вино. Довго тримав на шкурці і отримав.... майже Медіну!!! :mrgreen: .
У самій ягоді Турана відчуваються ноти чорної смородини і аронії і ніколи ніякого мускату я в ній не чув.
Що стосується танінів то теж: один раз може бути густо, а другий - пусто. Таніни у вино можна внести додатково.
Підсумовуючи вищенаписане можна зробити висновок, що для вин типу Кагор, Туран це знахідка, а для сухих - х/з. Треба пробувати.
За це повідомлення автора saniaподякували (всього 7):
bigger, Виносад, Сергей С, AlexandrM, Агрызков Алексей, Марат, svs
Рейтинг: 38.89%
 


Аватар користувача
bigger
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 143
З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
Звідки: Україна, м.Київ
Дякую (а): 386 разів
Подякували: 156 разів

Туран (Агриа)

#4

Повідомлення bigger »

sania писав: Довго тримав на шкурці і отримав....
Вітаю! Перепрошую за можливо не в тему питання - а наскільки довго ви проводили мецерацію? Дуже хотілося б знати, щоб в майбутньому не переборщити, бо зрозуміло, сорт танинний, насичений. Для прикладу, минулого року вгадав з Лівадійським чорним, який був недогружений і набрав необхідну кондицію, тримав 7 днів, вийшло - супер,таніни в самий раз, багатий смак шоколаду і чорносливу. В цьому році, спробую до 10 днів, більше, думаю не потрібно......щоб не отримати Медіну! :lol: :lol: :lol:
За це повідомлення автора biggerподякували (всього 3):
AlexandrM, Агрызков Алексей, Марат
Рейтинг: 16.67%
 


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Туран (Агриа)

#5

Повідомлення sania »

bigger писав: В цьому році, спробую до 10 днів, більше, думаю не потрібно......щоб не отримати Медіну!
Та Туран можна взагалі не піддавати холодній мацерації. В нього настільки окрашений сік що можна його вініфікувати по-білому способу, або з невеликим терміном настоювання на шкурці.
За це повідомлення автора saniaподякували (всього 5):
AlexandrM, bigger, Виносад, Агрызков Алексей, Марат
Рейтинг: 27.78%
 


Агрызков Алексей
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 789
З нами з: 08 листопада 2017, 14:00
Звідки: ст. Вешенская
Дякую (а): 527 разів
Подякували: 422 рази

Туран (Агриа)

#6

Повідомлення Агрызков Алексей »

Наконец-то кустик вырос, что можно сделать моновино, сделал по белому. Цвет и ароматика сусла потрясающая !!!! В прошлом году когда всё в кучу мешал, думаю с чего такое вино хорошее получилось, похоже это из-за этого сорта ))))))))))))
За це повідомлення автора Агрызков Алексейподякували (всього 6):
bigger, Ģirts, Марат, Закиров Камиль, Рустам, Виносад
Рейтинг: 33.33%
 


Агрызков Алексей
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 789
З нами з: 08 листопада 2017, 14:00
Звідки: ст. Вешенская
Дякую (а): 527 разів
Подякували: 422 рази

Туран (Агриа)

#7

Повідомлення Агрызков Алексей »

Агрызков Алексей писав: 30 серпня 2018, 11:15Наконец-то кустик вырос, что можно сделать моновино, сделал по белому. Цвет и ароматика сусла потрясающая !!!! В прошлом году когда всё в кучу мешал, думаю с чего такое вино хорошее получилось, похоже это из-за этого сорта ))))))))))))
Выжимки погнал на сепаж или купаж :lol: Туран забил всё остальное только его и слышно и мне кажется смахивает его вкус (аромат) похож на Саперави?
За це повідомлення автора Агрызков Алексейподякували (всього 2):
Закиров Камиль, Рустам
Рейтинг: 11.11%
 


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Туран (Агриа)

#8

Повідомлення sania »

А как ты думаешь Алексей почему такой хороший в целом сорт как Туран остается на задворках даже не мирового а своего родного мадьярского виноделия???
За це повідомлення автора saniaподякували (всього 4):
bigger, Марат, Агрызков Алексей, Рустам
Рейтинг: 22.22%
 


Аватар користувача
bigger
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 143
З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
Звідки: Україна, м.Київ
Дякую (а): 386 разів
Подякували: 156 разів

Туран (Агриа)

#9

Повідомлення bigger »

І чому є ж така несправедливість? ;) Ростуть і здравствують 3 кущі, пробував ягідку...багатий смак..більше поки не розібрав :D
За це повідомлення автора bigger подякував:
Агрызков Алексей
Рейтинг: 5.56%
 


Сергей
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 115
З нами з: 04 вересня 2015, 18:29
Звідки: Lietuva
Дякую (а): 154 рази
Подякували: 79 разів

Туран (Агриа)

#10

Повідомлення Сергей »

sania писав: 06 вересня 2018, 15:03А как ты думаешь Алексей почему такой хороший в целом сорт как Туран остается на задворках даже не мирового а своего родного мадьярского виноделия???
Здравствуйте Александр. Так пачему этот сорт не получил распостранения? Какой недостаток есть у этого сорта, что мешает этому сорту приобрести популярность?
За це повідомлення автора Сергей подякував:
bigger
Рейтинг: 5.56%
 


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Туран (Агриа)

#11

Повідомлення sania »

Сергей писав: 14 жовтня 2018, 09:17Какой недостаток есть у этого сорта, что мешает этому сорту приобрести популярность?
А вы никогда не видели черные зубы?
За це повідомлення автора saniaподякували (всього 4):
Ģirts, Закиров Камиль, bigger, Рустам
Рейтинг: 22.22%
 


Закиров Камиль
новичок
новичок
Повідомлень: 8
З нами з: 23 серпня 2017, 13:48
Дякую (а): 115 разів
Подякували: 5 разів

Туран (Агриа)

#12

Повідомлення Закиров Камиль »

Чёрные зубы от ягод или от вина?


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Туран (Агриа)

#13

Повідомлення sania »

Закиров Камиль писав: 20 жовтня 2018, 12:38Чёрные зубы от ягод или от вина?
От того и от другого.
За це повідомлення автора sania подякував:
Закиров Камиль
Рейтинг: 5.56%
 


Агрызков Алексей
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 789
З нами з: 08 листопада 2017, 14:00
Звідки: ст. Вешенская
Дякую (а): 527 разів
Подякували: 422 рази

Туран (Агриа)

#14

Повідомлення Агрызков Алексей »

sania писав: 06 вересня 2018, 15:03А как ты думаешь Алексей почему такой хороший в целом сорт как Туран остается на задворках даже не мирового, а своего родного мадьярского виноделия???
Моновино - чёрные зубы :lol: , а в купаж то он бесценен, зубы не почернеют :lol:
За це повідомлення автора Агрызков Алексейподякували (всього 3):
Сергей, Закиров Камиль, bigger
Рейтинг: 16.67%
 


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Туран (Агриа)

#15

Повідомлення sania »

Агрызков Алексей писав: 21 жовтня 2018, 00:40 а в купаж то он бесценен,
Так его так и использують.
Еще как вариант который пока никто не задейвствовал - крепленые вина
или же выдержка до бутыляции сухого как минимум пять лет пока он не потеряет хорошую долю своих бешенных антоцианов. Но снова таки никто такого вина с него не пробовал и никто не знает каким оно станет в следствии длительной выдержки
За це повідомлення автора saniaподякували (всього 6):
Агрызков Алексей, Сергей, Рустам, Виносад, Закиров Камиль, bigger
Рейтинг: 33.33%
 


Агрызков Алексей
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 789
З нами з: 08 листопада 2017, 14:00
Звідки: ст. Вешенская
Дякую (а): 527 разів
Подякували: 422 рази

Туран (Агриа)

#16

Повідомлення Агрызков Алексей »

sania писав: 21 жовтня 2018, 10:24
Агрызков Алексей писав: 21 жовтня 2018, 00:40 а в купаж то он бесценен,
Так его так и использують.
Еще как вариант который пока никто не задейвствовал - крепленые вина
или же выдержка до бутыляции сухого как минимум пять лет пока он не потеряет хорошую долю своих бешенных антоцианов. Но снова таки никто такого вина с него не пробовал и никто не знает каким оно станет в следствии длительной выдержки
Сейчас с товарищем разговаривал (у него жена с Осетии), они с Саперави давят сок, жмых заливают водой (столько же сколько сока вышло) на 2-3 дня, а потом отжимают (сахара 1,5кг на 10л) и смешивают с отжатым соком. К чему я это все рассказал? :lol: Что Саперави в чистом виде не любят пить уж слишком оно насыщенное. Агрия тоже для меня слишком насыщенная, поэтому я делал по белому.
За це повідомлення автора Агрызков Алексейподякували (всього 4):
Сергей, Ģirts, Закиров Камиль, bigger
Рейтинг: 22.22%
 


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Туран (Агриа)

#17

Повідомлення sania »

Агрызков Алексей писав: 21 жовтня 2018, 12:54Агрия тоже для меня слишком насыщенная, поэтому я делал по белому.
У меня есть Саперави и конечно же есть Агрия. В Саперави сок бледная немощь в сравнении с такими красителями как Туран, ОЧ, ПГ- 116
За це повідомлення автора saniaподякували (всього 6):
Агрызков Алексей, Рустам, Сергей, Ģirts, Закиров Камиль, bigger
Рейтинг: 33.33%
 


Агрызков Алексей
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 789
З нами з: 08 листопада 2017, 14:00
Звідки: ст. Вешенская
Дякую (а): 527 разів
Подякували: 422 рази

Туран (Агриа)

#18

Повідомлення Агрызков Алексей »

Допил последний бокал по белому, но это совсем, ну совсем было не белое :D
За це повідомлення автора Агрызков Алексей подякував:
Закиров Камиль
Рейтинг: 5.56%
 


Филон
новичок
новичок
Повідомлень: 59
З нами з: 17 лютого 2017, 21:35
Дякую (а): 18 разів
Подякували: 42 рази

Туран (Агриа)

#19

Повідомлення Филон »

Може ктото сравнить вино из Туран з Одески Черным?? :?: :idea:


Агрызков Алексей
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 789
З нами з: 08 листопада 2017, 14:00
Звідки: ст. Вешенская
Дякую (а): 527 разів
Подякували: 422 рази

Туран (Агриа)

#20

Повідомлення Агрызков Алексей »

Филон писав: 12 грудня 2018, 17:56Одески Черным
Да вы и сами можете сравнить, в Одесском черном чувствуется родитель Каберне судя по отзывам в тырнете, а в Туране и близко Каберне нет, может только при выдержке у них что-то общее найдется типа шоколадных тонов
За це повідомлення автора Агрызков Алексейподякували (всього 2):
Закиров Камиль, sania
Рейтинг: 11.11%
 


Відповісти

Повернутись до “Т”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей