Ливадийский черный
- sania
- освоившийся
- Повідомлень: 2908
- З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
- Звідки: Львівська обл.
- Дякую (а): 595 разів
- Подякували: 2959 разів
- Контактна інформація:
Ливадийский черный
(Мегру Вагаас x Магарач 124-66-26).
(Украина, НВФ "Ампелос")
Межвидовой гибрид
Описание сорта винограда Ливадийский черный
Ливадийский черный - технический сорт винограда, выведенный профессором П.Я. Голодригой в институте Магарач. Права на сорт принадлежат НВФ "Ампелос". Сорт получил распространение среди виноградарей-любителей России и Украины.
Сила роста - средняя и выше средней. Пасынков образует мало. Вызревание лозы - хорошее.
Лист почти цельный, средних размеров. Лопасти едва намечены с острыми зубцами. снизу листовой пластины имеется не сильное опушение войлрчного типа.Черешковая выемка как правило открытая - в виде входящего угла.
Цветок обоеполый.
Гроздь средняя, удлиненная, цилиндрическая, реже - цилиндроконическая, редко - крылатая, средней плотности, средней массой 250 г.
Ягода средняя, округлая, черная, с интенсивным пруином, приятного вкуса, с тонким мускатным ароматом. Кожица тонкая, прочная. Сахаристость колеблется в пределах 21 -26 % ,при кислотности - 7-8 г/л.
Урожайность- высокая 110-150 ц/га.
Ливадийский черный характеризуется полевой устойчивостью к милдью, серой гнили, оидиуму. Морозоустойчивость до -25°С. Филлоксероустойчивость сорта проверяется. Рекомендуется для приготовления высококачественных легких и гармоничных десертных вин с тонами муската, шоколада и чернослива.
- Рейтинг: 66.67%
- bigger
- освоившийся
- Повідомлень: 143
- З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
- Звідки: Україна, м.Київ
- Дякую (а): 386 разів
- Подякували: 156 разів
Ливадийский черный
Шановне виноградарське братство, дозвольте пару слів сказати в сторону Лівадійського Чорного. Вирощую вже десь сьомий рік, спочатку перших два роки здивував тим, що мільд`ю з нього не злазило, ще здивувався, чому він зветься КУ. Але потім ЛЧ розправив плечі, та виглядає наразі красним молодцем. Саме так, при стандартних обробках ні мільдю ні оідіуму не бачу на ньому, і впевнений, якщо і пропущу якусь крайню обробку, то нічого страшного з ним не станеться. Росте потужно, кущі створюють стіну з пагонів, але якось все в міру, компактно, не жирує, не так як ГР, що росте поруч...Той взагалі танк, жирує безбожно, восени пригнути для укриття неможливо. Родить досить рясно, потрібна невелика нормовка, тому що, якщо все залишити, може невстигнути...
Тепер по термінам: Один в один з Цитронним Магарача, тобто я визначаю для себе як ранньо-середній термін...Знімається врожай або разом з ЦМ, або чуть раніш. В погані пакосні роки, відчувається, що недобрав кондицій...
Позаминулорічне вино зняв вчасно, на піку кондицій, без мецерації, робив спиртуванням, на ДД, щоб зробити 16х16...Відбродило десь 3-4 днів, чисто органолептично визначив момент, скільки цукру хотілось би мати, і добавив спирт, 1л на 10 л. По цукристості майже вгадав.
Враження від вина псувала горчинка, і досить суттєва, хоч вино вийшло досить тільне, з невеликою танинністю, з тонами чорнослива...Аромат відразу ж нагадав, що вино родом з Криму, доволі впізнаване... Звичайно вино було випите, але гірчинка не зникла навіть і до слідуючого Нового року, хоч стала меншою а вино стало більш гармонійним. Мускату небуло взагалі.
Врожай 2016 року був невеликий, через осінні приморозки 2015, які його власне, і пронормували... Зібрав десь 15 вересня, в прекрасних кондиціях, можливо, саме через недогруз...
Робив в сепажі з Маркеттом, в пропорції десь ЛЧ70%хМаркетт30%...Погода дозволила зробити мецерацію 7 днів, потім віджим, шапталізація, і під затвор...Зробив шапталізацію, щоб отримати напівсолодке, десь 1.2кг цукру на 10л...без додавання спирту взагалі.
Знову робив на ДД...Вибродило майже насухо, хоч цукор всетаки відчувався..
Ну що сказати, задоволений , вино вийшло напрочуд вдале, напівсухе, танинне доволі , чоловіче, (10 днів, можливо було б забагато), з тонами шоколаду та чорносливу, з доволі довгим післясмаком.... Мускату небуло також і в помині.
І НІЯКОЇ горчинки!!! Хз чому так..... Просто вражений, майже абсолютно різні вина.... Одна проблема, мало))) Колір на фото саме такий:
Тепер по термінам: Один в один з Цитронним Магарача, тобто я визначаю для себе як ранньо-середній термін...Знімається врожай або разом з ЦМ, або чуть раніш. В погані пакосні роки, відчувається, що недобрав кондицій...
Позаминулорічне вино зняв вчасно, на піку кондицій, без мецерації, робив спиртуванням, на ДД, щоб зробити 16х16...Відбродило десь 3-4 днів, чисто органолептично визначив момент, скільки цукру хотілось би мати, і добавив спирт, 1л на 10 л. По цукристості майже вгадав.
Враження від вина псувала горчинка, і досить суттєва, хоч вино вийшло досить тільне, з невеликою танинністю, з тонами чорнослива...Аромат відразу ж нагадав, що вино родом з Криму, доволі впізнаване... Звичайно вино було випите, але гірчинка не зникла навіть і до слідуючого Нового року, хоч стала меншою а вино стало більш гармонійним. Мускату небуло взагалі.
Врожай 2016 року був невеликий, через осінні приморозки 2015, які його власне, і пронормували... Зібрав десь 15 вересня, в прекрасних кондиціях, можливо, саме через недогруз...
Робив в сепажі з Маркеттом, в пропорції десь ЛЧ70%хМаркетт30%...Погода дозволила зробити мецерацію 7 днів, потім віджим, шапталізація, і під затвор...Зробив шапталізацію, щоб отримати напівсолодке, десь 1.2кг цукру на 10л...без додавання спирту взагалі.
Знову робив на ДД...Вибродило майже насухо, хоч цукор всетаки відчувався..
Ну що сказати, задоволений , вино вийшло напрочуд вдале, напівсухе, танинне доволі , чоловіче, (10 днів, можливо було б забагато), з тонами шоколаду та чорносливу, з доволі довгим післясмаком.... Мускату небуло також і в помині.
І НІЯКОЇ горчинки!!! Хз чому так..... Просто вражений, майже абсолютно різні вина.... Одна проблема, мало))) Колір на фото саме такий:
- За це повідомлення автора biggerподякували (всього 7):
- Сергей С, Виносад, Roman, sania, AlexandrM, Валентина Борисовна, Акованцев Михаил
- Рейтинг: 38.89%
-
- новичок
- Повідомлень: 60
- З нами з: 28 листопада 2015, 20:13
- Дякую (а): 411 разів
- Подякували: 57 разів
Ливадийский черный
Також серед улюбленців. Досадив іще сім кущиків
- За це повідомлення автора Виносадподякували (всього 5):
- sania, bigger, Валентина Борисовна, Samara, Акованцев Михаил
- Рейтинг: 27.78%
-
- освоившийся
- Повідомлень: 625
- З нами з: 21 травня 2015, 19:52
- Дякую (а): 252 рази
- Подякували: 247 разів
Ливадийский черный
Что хочу добавить по Ливадийскому черному Самары.Один из самых перспективных сортов. Созревает в середине сентября.Максимально достигал в регионе Самара 29 Бри на 1 октября.При кислотности 6-8. Проявил полную комплексную устойчивость к Мильдью и Оидиуму.Минимально поражается серой гнилью даже по прошлому году. Мускат слабовыражен. Вино сухое 2016 года вполне приличное. Опыт показал.что в условиях сырой осени антоцианов недостаточно для десертных вин.Хорошо воспринимает бочковую выдержку. Много антоцианов теряет в период выдержки и в этом направлении надо работать. Хорош в сепаже с Рубином Голодриги. Сорт плохо изучен с точки зрения виноделия. На мой взгляд , самый сложный сорт. Достаточно высокая урожайность. С 600 кустов в среднем получается около 4 тонн вина. Куст сформирован веером на 4-6 рукавов.Обрезка на 3,4 почки. Сорт с большим потенциалом на урожайность. При желании куст легко раскачивается на 10-15 кг.
Просьб к трудящимся..... при фотографировании вина, подкладывайте белый лист бумаги под бокал и держите его с максимальным наклоном и исользуйте постоянную освещенность либо дневного света,либо свечи. С ув.ЕСВ.
- Рейтинг: 61.11%
- sania
- освоившийся
- Повідомлень: 2908
- З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
- Звідки: Львівська обл.
- Дякую (а): 595 разів
- Подякували: 2959 разів
- Контактна інформація:
Ливадийский черный
Да там без бамаги свечи и прочей мистической атрибутики видно, шо антоцианов там хоть отбавляй. И даже если 50% их конденсируется то оставшихся 50ти будет достаточно для вина.
А выпадение антоцианов происходит вследствии окисления вина.
- Рейтинг: 27.78%
- bigger
- освоившийся
- Повідомлень: 143
- З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
- Звідки: Україна, м.Київ
- Дякую (а): 386 разів
- Подякували: 156 разів
Ливадийский черный
Так зріти треба було в корень! Он Саня - молодий, зоркий, вгледів ...Так шо "трудящімся" треба наводити фокус на саме дондишко, де ніжка бокалу...а вашим листом гумаги, я б те денне світло, яке дозволило передати точно колір, закрив би....Ну а ззовні робити світлину, типу з вулиці, я на такі жертви не готовий!!! Навіть заради міста-героя Самари! Де на 53 паралелі ЛЧ набирає 29brix "Зона" таки однако... Нам на 50-тій на недогруженому хоч би паспортні 25-26 нашкрябать...
Тепер зрозуміло, що порушено всі мислимі правила, тому звісно, пост і незаслужив на Вашу "подяку"....
А тепер конкретніше. Сань, тут не стільки антоциани вразили, а суттєвий такий рівень танинів...незрозуміло, ЛЧ чи Маркетт були причиною. Минулого разу, коли робив спиртуванням ЛЧ, танини були геть не такі сильні...Але і сумніваюсь, що Маркетт зміг так наситити вино...Напевно це все таки ЛЧ протягом доволі довгої мецерації. І ще, напевно Маркетт таки гуд для сепажа, як наповнювач
Тепер зрозуміло, що порушено всі мислимі правила, тому звісно, пост і незаслужив на Вашу "подяку"....
А тепер конкретніше. Сань, тут не стільки антоциани вразили, а суттєвий такий рівень танинів...незрозуміло, ЛЧ чи Маркетт були причиною. Минулого разу, коли робив спиртуванням ЛЧ, танини були геть не такі сильні...Але і сумніваюсь, що Маркетт зміг так наситити вино...Напевно це все таки ЛЧ протягом доволі довгої мецерації. І ще, напевно Маркетт таки гуд для сепажа, як наповнювач
- Рейтинг: 11.11%
- sania
- освоившийся
- Повідомлень: 2908
- З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
- Звідки: Львівська обл.
- Дякую (а): 595 разів
- Подякували: 2959 разів
- Контактна інформація:
Ливадийский черный
Там чудеса, там леший бродит
Русалка на ветвях сидит
Там на невиданных дорожках
Следы невиданных зверей
Избушка на куриных ножках стоить без окон без дверей...
Може було більше гребенів. А більше гребенів - більше танінів.
- bigger
- освоившийся
- Повідомлень: 143
- З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
- Звідки: Україна, м.Київ
- Дякую (а): 386 разів
- Подякували: 156 разів
Ливадийский черный
Гребені не добавляв, побоювався що виникне трав`янистий присмак від невизрілих зелених гребенів...Це в "спецзоні" їх засушених можна мішками загружати
- Рейтинг: 5.56%
- sania
- освоившийся
- Повідомлень: 2908
- З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
- Звідки: Львівська обл.
- Дякую (а): 595 разів
- Подякували: 2959 разів
- Контактна інформація:
Ливадийский черный
Сєргєй Вячеславович , у спецзоні , з Лівадійського чорного, виробляє своє козирне вино - Панас Чефір))) з тонами чорного чаю)))
- Рейтинг: 11.11%
- bigger
- освоившийся
- Повідомлень: 143
- З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
- Звідки: Україна, м.Київ
- Дякую (а): 386 разів
- Подякували: 156 разів
Ливадийский черный
Та да, ЛЧ з кримської зони отдихаїть, незмогли там розігнать кущі до 10-15 кг та досягти на їх 29брі, не там Марія Антонівна проводила випробування ...А Панас Чефір з самарсько- воронежського нєчернозем'я затьміть неглядя і легендарний кримський Чорний Дохтур і Бастардо Магарача..
Таяніє леднікофф і ізмєнєнія тєчєнія Гальфстріма у Волгу, аднако.....
Фсььо, Магарач пакує станки і евакуюється в Самару.
Таяніє леднікофф і ізмєнєнія тєчєнія Гальфстріма у Волгу, аднако.....
Фсььо, Магарач пакує станки і евакуюється в Самару.
- Рейтинг: 16.67%
- sania
- освоившийся
- Повідомлень: 2908
- З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
- Звідки: Львівська обл.
- Дякую (а): 595 разів
- Подякували: 2959 разів
- Контактна інформація:
- bigger
- освоившийся
- Повідомлень: 143
- З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
- Звідки: Україна, м.Київ
- Дякую (а): 386 разів
- Подякували: 156 разів
Ливадийский черный
Буде посаджена скоро ця Кефесія і на моїй 50 широті. Та і до мене її давно вирощували, років з 10 в Чернівцях, куди вона прийшла з Запоріжжя...Чудні справи твої, о Вєлікій Магагач...Ще запатентувать надумаються
А по ЛЧ, з його 29 бріксами, то Лівадія отдихаїть в порівнянні з Самарою:
Ливадийский чёрный
2-3года тому на выставке в Минске,которая проводилась в средине сентября был представлен Ливадийский черный из Гомельской области. Вес гроздей достигал 800г сахаристость-21,5%(информация от Волынкина Анатолия Тимофеевича). Конечно это еще ни о чем не говорит,так как неизвестен ни возраст куста ни нагрузка на куст гроздями и побегами. Как известно зеленый лист-это фабрика фотосинтеза. В виноградарстве существует понятие продуктивности сорта: по сырой массе гроздей г/побег(урожай с куста делится на общее количество побегов) и по сахаристости г/побег(продуктивность сырой массы гроздей х сахаристость и делится на 100). По шкале А.Г. Амирджанова с соавторами самая высокая продуктивность по сырой массе на побег-350г, по сахаристости-50г/побег.В Вашем случае ПП по сырой массе-1000г, ПП по сахаристости-160г. Если Вы хотите иметь по Ливадийскому лучший результат в конкретных условиях и если сорт используете как столовый оставляйте по одной грозди на побег. Оставляйте несколько бесплодных побегов и тогда результат будет совсем другой,вообщем изучайте сорт в своих условиях. И еще хочу обратить внимание на то,что технологическая зрелость винных сортов наступает при сахаристости 18%, когда урожай пригоден для получения сухого вина. По этой дате и определяется период созревания. Если же стоит задача получить десертное вино и сорт обладает генетическим потенциалом накапливать более высокий сахар то естественно,что убирать если позволяют условия урожай можно и в сентябре и в октябре. Самая высокая сахаристость у Ливадийского черного в Ялте была 26% в конце сентября на совхозной коллекции в ЛИВАДИИ.
__________________
С уважением, Костик Мария Антоновна.
А по ЛЧ, з його 29 бріксами, то Лівадія отдихаїть в порівнянні з Самарою:
Ливадийский чёрный
2-3года тому на выставке в Минске,которая проводилась в средине сентября был представлен Ливадийский черный из Гомельской области. Вес гроздей достигал 800г сахаристость-21,5%(информация от Волынкина Анатолия Тимофеевича). Конечно это еще ни о чем не говорит,так как неизвестен ни возраст куста ни нагрузка на куст гроздями и побегами. Как известно зеленый лист-это фабрика фотосинтеза. В виноградарстве существует понятие продуктивности сорта: по сырой массе гроздей г/побег(урожай с куста делится на общее количество побегов) и по сахаристости г/побег(продуктивность сырой массы гроздей х сахаристость и делится на 100). По шкале А.Г. Амирджанова с соавторами самая высокая продуктивность по сырой массе на побег-350г, по сахаристости-50г/побег.В Вашем случае ПП по сырой массе-1000г, ПП по сахаристости-160г. Если Вы хотите иметь по Ливадийскому лучший результат в конкретных условиях и если сорт используете как столовый оставляйте по одной грозди на побег. Оставляйте несколько бесплодных побегов и тогда результат будет совсем другой,вообщем изучайте сорт в своих условиях. И еще хочу обратить внимание на то,что технологическая зрелость винных сортов наступает при сахаристости 18%, когда урожай пригоден для получения сухого вина. По этой дате и определяется период созревания. Если же стоит задача получить десертное вино и сорт обладает генетическим потенциалом накапливать более высокий сахар то естественно,что убирать если позволяют условия урожай можно и в сентябре и в октябре. Самая высокая сахаристость у Ливадийского черного в Ялте была 26% в конце сентября на совхозной коллекции в ЛИВАДИИ.
__________________
С уважением, Костик Мария Антоновна.
- Рейтинг: 27.78%
- sania
- освоившийся
- Повідомлень: 2908
- З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
- Звідки: Львівська обл.
- Дякую (а): 595 разів
- Подякували: 2959 разів
- Контактна інформація:
Ливадийский черный
Там морской климат как в подмосковье и Воронеже, а в Самаре континентальный.
- За це повідомлення автора sania подякував:
- Валентина Борисовна
- Рейтинг: 5.56%
-
- новичок
- Повідомлень: 45
- З нами з: 20 квітня 2017, 10:22
- Звідки: Воронеж
- Дякую (а): 37 разів
- Подякували: 64 рази
- Контактна інформація:
Ливадийский черный
Как ни странно, но после сильных заморозков ни Ливадийский ни Гурзуфский не пострадали. Скорее всего почки еще не распустились, и мороз не прихватил. А у вас он рано стартует, или тоже с запозданием?
У меня набирает 24 Brix, но рост очень слабый.
У меня набирает 24 Brix, но рост очень слабый.
- За це повідомлення автора Юрий_vrnподякували (всього 3):
- Геннадий, Валентина Борисовна, сенокос
- Рейтинг: 16.67%
- sania
- освоившийся
- Повідомлень: 2908
- З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
- Звідки: Львівська обл.
- Дякую (а): 595 разів
- Подякували: 2959 разів
- Контактна інформація:
- bigger
- освоившийся
- Повідомлень: 143
- З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
- Звідки: Україна, м.Київ
- Дякую (а): 386 разів
- Подякували: 156 разів
Ливадийский черный
Стартує як всі, на рівні і з Гурзуфським. Красень - той більш був розвинений. А самий безбашений був Маркетт. На ЛЧ пагони були в середньому по 3 см, макс 5см на 10-11 травня...
Отправлено спустя 1 минуту 44 секунды:
Зараз все виглядає так, як ЦМ на цьому фото: Отправлено спустя 6 минут 11 секунд:
Ріст в ЛЧ аж ніяк не слабий, нормальний такий собі, потужний ріст. Що подобаєься, так це те, що лоза ніколи не жирувала, на відміну від ГР, кущі якого ростуть поруч в одному ряду...То взагалі, за літо жене пагони завтовшки як здоровий палець на руці, осінню проблема пригнути, хоч і не нормую його взагалі...а останні роки і пайку урізав, не годую ...поки неслухає мене
Отправлено спустя 1 минуту 44 секунды:
Зараз все виглядає так, як ЦМ на цьому фото: Отправлено спустя 6 минут 11 секунд:
Ріст в ЛЧ аж ніяк не слабий, нормальний такий собі, потужний ріст. Що подобаєься, так це те, що лоза ніколи не жирувала, на відміну від ГР, кущі якого ростуть поруч в одному ряду...То взагалі, за літо жене пагони завтовшки як здоровий палець на руці, осінню проблема пригнути, хоч і не нормую його взагалі...а останні роки і пайку урізав, не годую ...поки неслухає мене
- За це повідомлення автора biggerподякували (всього 2):
- Виносад, Валентина Борисовна
- Рейтинг: 11.11%
-
- освоившийся
- Повідомлень: 625
- З нами з: 21 травня 2015, 19:52
- Дякую (а): 252 рази
- Подякували: 247 разів
Ливадийский черный
Увы!Fenita la comedia Мороз прошелся по европам.Нам повезло больше,но не всем.
- За це повідомлення автора Samaraподякували (всього 2):
- bigger, Валентина Борисовна
- Рейтинг: 11.11%
- sania
- освоившийся
- Повідомлень: 2908
- З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
- Звідки: Львівська обл.
- Дякую (а): 595 разів
- Подякували: 2959 разів
- Контактна інформація:
-
- освоившийся
- Повідомлень: 625
- З нами з: 21 травня 2015, 19:52
- Дякую (а): 252 рази
- Подякували: 247 разів
Ливадийский черный
В этом году пока все ОК!!!. Перезимовал хорошо, Развитие нормальное. Морозов не было. В момент открытия пару ночей было -1 С.Это 20 апреля. А так по сей день ниже +5 не опускалась. Поврежденные Оидиумом (поздним) кусты возобновляются из спящих почек. Только Аттика пока не в порядке. А дальше будем смотреть. Точнее надеяться на лучшее. Посевную закончу сделаю фотки,выложу.
- Рейтинг: 5.56%
-
- новичок
- Повідомлень: 59
- З нами з: 17 лютого 2017, 21:35
- Дякую (а): 18 разів
- Подякували: 42 рази
Ливадийский черный
Перед Новым годом пробовал вино из Ливадийского черного в нескольких вариантах. Наиболее понравилса сухой на ЧКД. Класное вино, на диких дрожжах вино было плохое просто кислое.
- Рейтинг: 5.56%
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей