Ливадийский черный

Відповісти
Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Ливадийский черный

#1

Повідомлення sania »

Зображення
(Мегру Вагаас x Магарач 124-66-26).
(Украина, НВФ "Ампелос")
Межвидовой гибрид

Описание сорта винограда Ливадийский черный

Ливадийский черный - технический сорт винограда, выведенный профессором П.Я. Голодригой в институте Магарач. Права на сорт принадлежат НВФ "Ампелос". Сорт получил распространение среди виноградарей-любителей России и Украины.
Сила роста - средняя и выше средней. Пасынков образует мало. Вызревание лозы - хорошее.
Лист почти цельный, средних размеров. Лопасти едва намечены с острыми зубцами. снизу листовой пластины имеется не сильное опушение войлрчного типа.Черешковая выемка как правило открытая - в виде входящего угла.
Цветок обоеполый.
Гроздь средняя, удлиненная, цилиндрическая, реже - цилиндроконическая, редко - крылатая, средней плотности, средней массой 250 г.
Ягода средняя, округлая, черная, с интенсивным пруином, приятного вкуса, с тонким мускатным ароматом. Кожица тонкая, прочная. Сахаристость колеблется в пределах 21 -26 % ,при кислотности - 7-8 г/л.
Урожайность- высокая 110-150 ц/га.
Ливадийский черный характеризуется полевой устойчивостью к милдью, серой гнили, оидиуму. Морозоустойчивость до -25°С. Филлоксероустойчивость сорта проверяется. Рекомендуется для приготовления высококачественных легких и гармоничных десертных вин с тонами муската, шоколада и чернослива.
Livadiyskiy_grozdi.jpg
За це повідомлення автора saniaподякували (всього 12):
Сергей С, bigger, Геннадий, Виносад, Рустам, AlexandrM, Валентина Борисовна, sergu73, Марат, vlad701і ще один
Рейтинг: 66.67%
 


Аватар користувача
bigger
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 143
З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
Звідки: Україна, м.Київ
Дякую (а): 386 разів
Подякували: 156 разів

Ливадийский черный

#2

Повідомлення bigger »

Шановне виноградарське братство, дозвольте пару слів сказати в сторону Лівадійського Чорного. Вирощую вже десь сьомий рік, спочатку перших два роки здивував тим, що мільд`ю з нього не злазило, ще здивувався, чому він зветься КУ. Але потім ЛЧ розправив плечі, та виглядає наразі красним молодцем. Саме так, при стандартних обробках ні мільдю ні оідіуму не бачу на ньому, і впевнений, якщо і пропущу якусь крайню обробку, то нічого страшного з ним не станеться. Росте потужно, кущі створюють стіну з пагонів, але якось все в міру, компактно, не жирує, не так як ГР, що росте поруч...Той взагалі танк, жирує безбожно, восени пригнути для укриття неможливо. Родить досить рясно, потрібна невелика нормовка, тому що, якщо все залишити, може невстигнути...
Тепер по термінам: Один в один з Цитронним Магарача, тобто я визначаю для себе як ранньо-середній термін...Знімається врожай або разом з ЦМ, або чуть раніш. В погані пакосні роки, відчувається, що недобрав кондицій...
Позаминулорічне вино зняв вчасно, на піку кондицій, без мецерації, робив спиртуванням, на ДД, щоб зробити 16х16...Відбродило десь 3-4 днів, чисто органолептично визначив момент, скільки цукру хотілось би мати, і добавив спирт, 1л на 10 л. По цукристості майже вгадав.
Враження від вина псувала горчинка, і досить суттєва, хоч вино вийшло досить тільне, з невеликою танинністю, з тонами чорнослива...Аромат відразу ж нагадав, що вино родом з Криму, доволі впізнаване... Звичайно вино було випите, але гірчинка не зникла навіть і до слідуючого Нового року, хоч стала меншою а вино стало більш гармонійним. Мускату небуло взагалі.
Врожай 2016 року був невеликий, через осінні приморозки 2015, які його власне, і пронормували... Зібрав десь 15 вересня, в прекрасних кондиціях, можливо, саме через недогруз...
Робив в сепажі з Маркеттом, в пропорції десь ЛЧ70%хМаркетт30%...Погода дозволила зробити мецерацію 7 днів, потім віджим, шапталізація, і під затвор...Зробив шапталізацію, щоб отримати напівсолодке, десь 1.2кг цукру на 10л...без додавання спирту взагалі.
Знову робив на ДД...Вибродило майже насухо, хоч цукор всетаки відчувався..
Ну що сказати, задоволений , вино вийшло напрочуд вдале, напівсухе, танинне доволі , чоловіче, (10 днів, можливо було б забагато), з тонами шоколаду та чорносливу, з доволі довгим післясмаком.... Мускату небуло також і в помині.
І НІЯКОЇ горчинки!!! Хз чому так..... :o Просто вражений, майже абсолютно різні вина.... Одна проблема, мало))) Колір на фото саме такий:
Вкладення
IMG_20161224_145742.jpg
IMG_20161224_145852.jpg
IMG_20161224_150148.jpg
За це повідомлення автора biggerподякували (всього 7):
Сергей С, Виносад, Roman, sania, AlexandrM, Валентина Борисовна, Акованцев Михаил
Рейтинг: 38.89%
 


Виносад
новичок
новичок
Повідомлень: 60
З нами з: 28 листопада 2015, 20:13
Дякую (а): 411 разів
Подякували: 57 разів

Ливадийский черный

#3

Повідомлення Виносад »

Також серед улюбленців. Досадив іще сім кущиків
За це повідомлення автора Виносадподякували (всього 5):
sania, bigger, Валентина Борисовна, Samara, Акованцев Михаил
Рейтинг: 27.78%
 


Samara
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 625
З нами з: 21 травня 2015, 19:52
Дякую (а): 252 рази
Подякували: 247 разів

Ливадийский черный

#4

Повідомлення Samara »

bigger писав: Колір на фото саме такий:
Что хочу добавить по Ливадийскому черному Самары.Один из самых перспективных сортов. Созревает в середине сентября.Максимально достигал в регионе Самара 29 Бри на 1 октября.При кислотности 6-8. Проявил полную комплексную устойчивость к Мильдью и Оидиуму.Минимально поражается серой гнилью даже по прошлому году. Мускат слабовыражен. Вино сухое 2016 года вполне приличное. Опыт показал.что в условиях сырой осени антоцианов недостаточно для десертных вин.Хорошо воспринимает бочковую выдержку. Много антоцианов теряет в период выдержки и в этом направлении надо работать. Хорош в сепаже с Рубином Голодриги. Сорт плохо изучен с точки зрения виноделия. На мой взгляд , самый сложный сорт. Достаточно высокая урожайность. С 600 кустов в среднем получается около 4 тонн вина. Куст сформирован веером на 4-6 рукавов.Обрезка на 3,4 почки. Сорт с большим потенциалом на урожайность. При желании куст легко раскачивается на 10-15 кг.

Просьб к трудящимся..... при фотографировании вина, подкладывайте белый лист бумаги под бокал и держите его с максимальным наклоном и исользуйте постоянную освещенность либо дневного света,либо свечи. С ув.ЕСВ.
За це повідомлення автора Samaraподякували (всього 11):
Сергей, novoselcev, sania, Виносад, bigger, Геннадий, Юрий_vrn, Валентина Борисовна, сенокос, vlad701і ще один
Рейтинг: 61.11%
 


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Ливадийский черный

#5

Повідомлення sania »

Samara писав: Просьб к трудящимся..... при фотографировании вина, подкладывайте белый лист бумаги под бокал и держите его с максимальным наклоном и исользуйте постоянную освещенность либо дневного света,либо свечи.
Да там без бамаги свечи и прочей мистической атрибутики видно, шо антоцианов там хоть отбавляй. И даже если 50% их конденсируется то оставшихся 50ти будет достаточно для вина.
А выпадение антоцианов происходит вследствии окисления вина.
За це повідомлення автора saniaподякували (всього 5):
bigger, Геннадий, Samara, vlad701, сенокос
Рейтинг: 27.78%
 


Аватар користувача
bigger
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 143
З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
Звідки: Україна, м.Київ
Дякую (а): 386 разів
Подякували: 156 разів

Ливадийский черный

#6

Повідомлення bigger »

Так зріти треба було в корень! Он Саня - молодий, зоркий, вгледів ;) ...Так шо "трудящімся" треба наводити фокус на саме дондишко, де ніжка бокалу...а вашим листом гумаги, я б те денне світло, яке дозволило передати точно колір, закрив би....Ну а ззовні робити світлину, типу з вулиці, я на такі жертви не готовий!!! Навіть заради міста-героя Самари! Де на 53 паралелі ЛЧ набирає 29brix :!: "Зона" таки однако... Нам на 50-тій на недогруженому хоч би паспортні 25-26 нашкрябать...
Тепер зрозуміло, що порушено всі мислимі правила, тому звісно, пост і незаслужив на Вашу "подяку".... :cry: :cry: :cry:

А тепер конкретніше. Сань, тут не стільки антоциани вразили, а суттєвий такий рівень танинів...незрозуміло, ЛЧ чи Маркетт були причиною. Минулого разу, коли робив спиртуванням ЛЧ, танини були геть не такі сильні...Але і сумніваюсь, що Маркетт зміг так наситити вино...Напевно це все таки ЛЧ протягом доволі довгої мецерації. І ще, напевно Маркетт таки гуд для сепажа, як наповнювач
За це повідомлення автора biggerподякували (всього 2):
sania, Виносад
Рейтинг: 11.11%
 


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Ливадийский черный

#7

Повідомлення sania »

bigger писав: міста-героя Самари! Де на 53 паралелі ЛЧ набирає 29brix "Зона" таки однако..
Там чудеса, там леший бродит
Русалка на ветвях сидит
Там на невиданных дорожках
Следы невиданных зверей
Избушка на куриных ножках стоить без окон без дверей... :mrgreen:
bigger писав: тут не стільки антоциани вразили, а суттєвий такий рівень танинів
Може було більше гребенів. А більше гребенів - більше танінів.


Аватар користувача
bigger
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 143
З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
Звідки: Україна, м.Київ
Дякую (а): 386 разів
Подякували: 156 разів

Ливадийский черный

#8

Повідомлення bigger »

sania писав: Може було більше гребенів
Гребені не добавляв, побоювався що виникне трав`янистий присмак від невизрілих зелених гребенів...Це в "спецзоні" їх засушених можна мішками загружати :)
За це повідомлення автора bigger подякував:
sania
Рейтинг: 5.56%
 


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Ливадийский черный

#9

Повідомлення sania »

bigger писав: Це в "спецзоні" їх засушених можна мішками загружати
Сєргєй Вячеславович , у спецзоні , з Лівадійського чорного, виробляє своє козирне вино - Панас Чефір))) :mrgreen: з тонами чорного чаю))) :mrgreen:
За це повідомлення автора saniaподякували (всього 2):
bigger, Виносад
Рейтинг: 11.11%
 


Аватар користувача
bigger
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 143
З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
Звідки: Україна, м.Київ
Дякую (а): 386 разів
Подякували: 156 разів

Ливадийский черный

#10

Повідомлення bigger »

Та да, ЛЧ з кримської зони отдихаїть, незмогли там розігнать кущі до 10-15 кг та досягти на їх 29брі, не там Марія Антонівна проводила випробування ...А Панас Чефір з самарсько- воронежського нєчернозем'я затьміть неглядя і легендарний кримський Чорний Дохтур і Бастардо Магарача.. :cry:
Таяніє леднікофф і ізмєнєнія тєчєнія Гальфстріма у Волгу, аднако..... :mrgreen:
Фсььо, Магарач пакує станки і евакуюється в Самару.
За це повідомлення автора biggerподякували (всього 3):
sania, Рустам, Виносад
Рейтинг: 16.67%
 


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Ливадийский черный

#11

Повідомлення sania »

► Показати
За це повідомлення автора saniaподякували (всього 2):
bigger, Рустам
Рейтинг: 11.11%
 


Аватар користувача
bigger
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 143
З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
Звідки: Україна, м.Київ
Дякую (а): 386 разів
Подякували: 156 разів

Ливадийский черный

#12

Повідомлення bigger »

Буде посаджена скоро ця Кефесія і на моїй 50 широті. Та і до мене її давно вирощували, років з 10 в Чернівцях, куди вона прийшла з Запоріжжя...Чудні справи твої, о Вєлікій Магагач...Ще запатентувать надумаються :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

А по ЛЧ, з його 29 бріксами, то Лівадія отдихаїть в порівнянні з Самарою:

Ливадийский чёрный
2-3года тому на выставке в Минске,которая проводилась в средине сентября был представлен Ливадийский черный из Гомельской области. Вес гроздей достигал 800г сахаристость-21,5%(информация от Волынкина Анатолия Тимофеевича). Конечно это еще ни о чем не говорит,так как неизвестен ни возраст куста ни нагрузка на куст гроздями и побегами. Как известно зеленый лист-это фабрика фотосинтеза. В виноградарстве существует понятие продуктивности сорта: по сырой массе гроздей г/побег(урожай с куста делится на общее количество побегов) и по сахаристости г/побег(продуктивность сырой массы гроздей х сахаристость и делится на 100). По шкале А.Г. Амирджанова с соавторами самая высокая продуктивность по сырой массе на побег-350г, по сахаристости-50г/побег.В Вашем случае ПП по сырой массе-1000г, ПП по сахаристости-160г. Если Вы хотите иметь по Ливадийскому лучший результат в конкретных условиях и если сорт используете как столовый оставляйте по одной грозди на побег. Оставляйте несколько бесплодных побегов и тогда результат будет совсем другой,вообщем изучайте сорт в своих условиях. И еще хочу обратить внимание на то,что технологическая зрелость винных сортов наступает при сахаристости 18%, когда урожай пригоден для получения сухого вина. По этой дате и определяется период созревания. Если же стоит задача получить десертное вино и сорт обладает генетическим потенциалом накапливать более высокий сахар то естественно,что убирать если позволяют условия урожай можно и в сентябре и в октябре. Самая высокая сахаристость у Ливадийского черного в Ялте была 26% в конце сентября на совхозной коллекции в ЛИВАДИИ.
__________________
С уважением, Костик Мария Антоновна.
За це повідомлення автора biggerподякували (всього 5):
Samara, Юрий_vrn, Виносад, Валентина Борисовна, сенокос
Рейтинг: 27.78%
 


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Ливадийский черный

#13

Повідомлення sania »

bigger писав: в конце сентября на совхозной коллекции в ЛИВАДИИ.
Там морской климат как в подмосковье и Воронеже, а в Самаре континентальный. :mrgreen:
За це повідомлення автора sania подякував:
Валентина Борисовна
Рейтинг: 5.56%
 


Юрий_vrn
новичок
новичок
Повідомлень: 45
З нами з: 20 квітня 2017, 10:22
Звідки: Воронеж
Дякую (а): 37 разів
Подякували: 64 рази
Контактна інформація:

Ливадийский черный

#14

Повідомлення Юрий_vrn »

Как ни странно, но после сильных заморозков ни Ливадийский ни Гурзуфский не пострадали. Скорее всего почки еще не распустились, и мороз не прихватил. А у вас он рано стартует, или тоже с запозданием?
У меня набирает 24 Brix, но рост очень слабый.
За це повідомлення автора Юрий_vrnподякували (всього 3):
Геннадий, Валентина Борисовна, сенокос
Рейтинг: 16.67%
 


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Ливадийский черный

#15

Повідомлення sania »

► Показати


Аватар користувача
bigger
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 143
З нами з: 09 листопада 2016, 14:28
Звідки: Україна, м.Київ
Дякую (а): 386 разів
Подякували: 156 разів

Ливадийский черный

#16

Повідомлення bigger »

Стартує як всі, на рівні і з Гурзуфським. Красень - той більш був розвинений. А самий безбашений був Маркетт. На ЛЧ пагони були в середньому по 3 см, макс 5см на 10-11 травня...

Отправлено спустя 1 минуту 44 секунды:
Зараз все виглядає так, як ЦМ на цьому фото:
0-02-05-352450fb108e73ee4dba77a8aa547c278aa065d721ffb4fdd59951d14738df00_full.jpg
Отправлено спустя 6 минут 11 секунд:
Ріст в ЛЧ аж ніяк не слабий, нормальний такий собі, потужний ріст. Що подобаєься, так це те, що лоза ніколи не жирувала, на відміну від ГР, кущі якого ростуть поруч в одному ряду...То взагалі, за літо жене пагони завтовшки як здоровий палець на руці, осінню проблема пригнути, хоч і не нормую його взагалі...а останні роки і пайку урізав, не годую ...поки неслухає мене :D
За це повідомлення автора biggerподякували (всього 2):
Виносад, Валентина Борисовна
Рейтинг: 11.11%
 


Samara
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 625
З нами з: 21 травня 2015, 19:52
Дякую (а): 252 рази
Подякували: 247 разів

Ливадийский черный

#17

Повідомлення Samara »

bigger писав: Зараз все виглядає так, як ЦМ на цьому фото:
Увы!Fenita la comedia :( Мороз прошелся по европам.Нам повезло больше,но не всем.
За це повідомлення автора Samaraподякували (всього 2):
bigger, Валентина Борисовна
Рейтинг: 11.11%
 


Аватар користувача
sania
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 2908
З нами з: 15 лютого 2015, 12:00
Звідки: Львівська обл.
Дякую (а): 595 разів
Подякували: 2959 разів
Контактна інформація:

Ливадийский черный

#18

Повідомлення sania »

Samara писав: 19 травня 2017, 18:37!Fenita la comedia Мороз прошелся по европам.Нам повезло больше,но не всем.
А в этом году что?
За це повідомлення автора sania подякував:
Samara
Рейтинг: 5.56%
 


Samara
освоившийся
освоившийся
Повідомлень: 625
З нами з: 21 травня 2015, 19:52
Дякую (а): 252 рази
Подякували: 247 разів

Ливадийский черный

#19

Повідомлення Samara »

sania писав: 15 травня 2020, 07:13А в этом году что?
В этом году пока все ОК!!!. Перезимовал хорошо, Развитие нормальное. Морозов не было. В момент открытия пару ночей было -1 С.Это 20 апреля. А так по сей день ниже +5 не опускалась. Поврежденные Оидиумом (поздним) кусты возобновляются из спящих почек. Только Аттика пока не в порядке. А дальше будем смотреть. Точнее надеяться на лучшее. Посевную закончу сделаю фотки,выложу.
За це повідомлення автора Samara подякував:
sania
Рейтинг: 5.56%
 


Филон
новичок
новичок
Повідомлень: 59
З нами з: 17 лютого 2017, 21:35
Дякую (а): 18 разів
Подякували: 42 рази

Ливадийский черный

#20

Повідомлення Филон »

Перед Новым годом пробовал вино из Ливадийского черного в нескольких вариантах. Наиболее понравилса сухой на ЧКД. Класное вино, на диких дрожжах вино было плохое просто кислое.
За це повідомлення автора Филон подякував:
сенокос
Рейтинг: 5.56%
 


Відповісти

Повернутись до “Л”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей